Thursday, March 18, 2010

macam mana nak delete account facebook


pernah tak rasa bengang kat facebook sebab kita tak boleh nak delete account kita?
diorang hanya bagi pilihan untuk deactivate iaitu maknanya, tak aktif..
ataupun senang cakap, can't delete oh, tak aktif boleh la....
so thats mean, account korang still ada, cuma tak aktif..


aku tak nak macam tu, sekarang aku nak delete account lama..
kenapa la susah sangat Facebook ni..
naik geram aku...


tapi jangan risau, aku dah jumpa jalan penyelesaian..
kalau nak delete terus, maknanya tak nak aktif, ikut je step dorang yang tersembunyi ni..
aku dah jumpe rahsia Facebook! hahahaha

kalau tengok kat setting account memang sampai mati tak kan jumpa..
sepatutnya kita kene baca t&c sebelum kita nak buat account Facebook..
aku tak baca rupanya dulu, heh! so, jangan jadi macam aku yer..
okay faham semua??

pergi dekat Help Center, bawah pada link account korang tu..
kan macam-macam ada, amik yang Using Facebook tu..
ataupun dah memang ada kan..
kemudian nampak tak Privacy? tu gambar solex seketul?
ambik itu dan kemudian tekan Deactivating, deleting and memorializing account,
bawah kepada menu Privacy Policies and Internet Safety.

pastu ikut jelah arahan and baca segala apa yang dia cakap tu..baru la boleh delete sepenuhnya, maknanya, bukan deactivate ye!



tetapi!! selepas delete tu, diorang bagi masa 2 minggu untuk aktifkan balik..
tak confirm la delete nye ponnnn!
tapi kalau korang degil jugak macam aku, yang tetap nak delete, terpaksa la tunggu 2 minggu ye!
haaa, camne? remeh kan? sangat remeh okay!!
baru aku tau macam ni rupanya cara diorang taknak lari user..


siap kene tunggu 2 minggu tu yang tak tahan aku baca..
maknanya 2 minggu lagi la baru aku buat account baru aku..
so, buat masa sekarang, non-Facebooker la aku..
okay itu saja untuk hari ini, bye bye!!




*zue, help me! geram banyak ni haih!



9 comments:

nuRul saLoma said...

arrrrrr...
nk delete??jgn lupa add aku nnt balik semula

nrlhdallddn said...

temporary je syg, jgn risau la..
nti pasti aku add balik punye..

nn said...

ok best! thanks for the info. kadang2 memang rasa macam nak delete and start from scratch ja benda tu....

nrlhdallddn said...

haha nn, okay u bleh try la..

Adam said...

nak buat senang. nak delete susah kan?

Cara Menutup Akaun Facebook Anda

nrlhdallddn said...

memang, facebook ini terlampau banyak tricks nye..

ahmad shahrizal said...

Assalammualaikum Thnx Sis Klau Xde blog sis smpai lebam pn tk jumper nk delete fb yahudi ni.. klau tk cayer masuk lah web site "oh! tidak" dlm 2 ade Explore lah tke cre.

eja ja said...

hai nk tye ckit kla nk del fb lama cmme eak sy dah lupa passwod,,tolong....tlg email k ejaon9@yahoo.com.my tq.

eja ja said...

hai nk tnye nk del fb lama cmne sy lupa passwod la...